Svorin logo

Her bliver jeg interviewet om min interesse for LEGO i Rødovrekanalen


LEGO (LEg GOdt)


Hvad har Lego betydet for mig?


Jeg hedder Nikolaj og samlet på Lego i over 30 år. Siden jeg var helt lille, har jeg været passioneret med at bygge Lego. Det startede, da jeg i en alder af 4 år fik mit første Lego sæt, som var en politistation med produktnummeret 6386. Den blev lanceret i 1986.














Fra jeg var 4 til jeg blev 11, fik jeg Lego til fødselsdage og til Juleaften. Når jeg  fik sparret op, købte jeg selv de billigere modeller. 


Derudover fik jeg en samling Lego af min fars kusines søn, der havde samlet på Lego op gennem 70-erne. Dermed fik jeg over nogle få år samlet til en hel Lego by på ca. 4 m2.
Allerede da jeg var barn tænkte jeg på, at min fremtid skulle kunne rumme Lego i større mængder. Dermed fik jeg i en tidlig alder det som et mål at have mit eget rækkehus, hvor jeg kunne have et rum kun til Lego. Den drøm blev en realitet, da jeg i 2018 flytte i rækkehus nord for København. Da jeg fik fremvist boligen, var jeg mest interesseret i loftrummet. Det fik jeg lov til at se. Straks kunne jeg visualisere en større by i Lego deroppe. I årene 2018 til 2020 fik jeg bygget en by på loftet på ca. 8 km 2.


I 2020 flyttede jeg til endnu større rækkehus, hvor jeg gik i gang med at bygge en by i Lego, der i dag tæller ca. 12 km2. Den er stadig i udvikling. 



Hvordan kan Lego vække gode minder hos mig?


For mig er Lego lidt ligesom sange fra bestemte år, der kan tage én tilbage i tiden og genoplive mange muntre minder.
Derfor har jeg mest Lego 80’erne og 90’erne, som kan tage mig tilbage en skøn barndom med mange gode oplevelser.
Fx har jeg en bydel fra 1980érne, der indeholder modeller, der blev lanceret i 80’erne. Fx Lego nr. 7727, som er et fragttog, der blev lanceret i 1983, der er samme år, som jeg kom til verden og startede fortællingen om mig.













Derudover har jeg en bydel fra 1990érne, som også var et spændende årti. Her har jeg fx Lego model nr. 6397, der er en tankstation, der hedder ”Gas N' Wash Express” lanceret i 1992, der var det samme år, som Danmark vandt EM i fodbold.















Endelig har jeg en bydel fra 0´erne, som også var et spændende årti. Her har jeg fx Lego model nr. 10268, som er en model af Vestas vindmølle, der blev lanceret i 2018. Det var samme år, hvor jeg flyttede ud af København og købte mig et rækkehus nord for København, hvor jeg kunne have plads til min Lego samling. Det var også en milepæl for mig.















Hvordan integrerer jeg LEGO med mit arbejde?


Til dagligt arbejder jeg som jurist i Fiskeriministeriet. Først og fremmest har jeg Lego skibe og Lego fisk stående omkring mit skrivebord, der kan give mig inspiration og forklaringer på fagudtryk inden for fiskerierhvervet.
Fremgangsmåden ved at bygge Lego minder om fremgangsmåden i mit arbejde som jurist i Fiskeriministeriet. Dermed kan jeg bruge Lego som inspiration til mit arbejde. I mit daglige arbejde som jurist skal jeg konstruere og opbygge afgørelser, breve og mails ved brug af udvalgte ord.


Når jeg bygger Lego, bruger jeg udvalgte klodser til at skabe et færdigt produkt som en bygning, en togbane eller landskaber.


Når jeg i mit daglige arbejde bygger afgørelser eller breve op, bruger jeg ord til at skabe et færdigt produkt.
Processerne minder om hinanden. På den måde kan processen ved at bygge Lego inspirere mig i mit daglige arbejde som jurist.



Hvordan kan Lego bruges indenfor psykoterapi?


Lego kan bruges i mange forskellige sammenhænge, alt lige fra leg, til undervisning, til arkitekt- modeller og til psykoterapi.


På et tidspunkt talte jeg med en psykoterapeut om, at det er muligt at opbygge en stærk identitet.


Helt konkret gav han mig som opgave at vise, hvordan min identitet kunne se ud i Lego. Det er egentlig aldrig noget, jeg har tænkt over, men det virkede som en sjov opgave.
Jeg tog fat og begyndte at tænke over, hvordan den ser ud manifesteret gennem Lego -klodser.


Først og fremmest er jeg et troende menneske, så det ville give mening for mig, at jeg byggede en domkirke. Over ca. 2 dage byggede jeg en domkirke ud af min af min frie fantasi og med inspiration af Vor Frue Kirke i København.















Dernæst har jeg altid være glad for at rejse, så selvfølgelig skulle der også være en lufthavn i min nye Lego-by. Aktuelt har en lufthavn nu med 3 terminaler og 5 fly, herunder en Jumbojet. Den symboliserer min passion for at rejse og opleve nye byer og lande omkring i verden.















Jeg kan også godt lide fodbold og ser jævnligt superliga kampe. Det har jeg fået manifesteret i et Lego- fodboldstadion, der blev lanceret op til fodbold- Vm i 1998.
Derudover er jeg glad for teater og underholdning. Jeg kan også godt lide selv at stå på en scene og optræde foran et publikum. Der er noget helt magisk over at kunne dele en glædelig stund sammen med andre mennesker.
















Jeg har altid været glad for at dyrke mine egne grøntsager som majs, gulerødder, radier og dyrke bærbuske som hindbær, blåbær, ribs og solbær, som jeg kunne høste hen over sensommer og efterår. Derfor er der også et landbrug i min Lego by med afgrøder og husdyr.


På den måde har jeg også brugt Lego til at visualisere, hvordan mine værdier og identitet ser ud nu.


Hvordan har Lego udviklet sig gennem tiden?


Det er tydeligt at se, at Lego modellerne har udviklet sig meget gennem tiden, især i volume.
Vi kan se, at Lego bilerne og vejbanerne i 80’erne var smalle. Op gennem 90’erne blev de bredere, og bilerne fik større hjul. I 00’erne blev Lego-modellerne endnu bredere, og vejbanerne blev tilsvarende bredere. Lego bygningerne blev større og mere voluminøse.
Der er i dag også mange flere forskellige Lego-temaer. Jeg har selv holdt mig til Lego-city, der var ét af de allerførste Lego-temaer. I dag er der op mod 45 forskellige temaer. Der er noget for enhver smag alt lige fra Lego city til Lego Creator, Lego Ninjago.
En af de store udfordringer for Lego er kernematerialet, plastic. Lego skriver på sin hjemmeside, at LEGO Koncernen gerne vil være med til at skabe en bæredygtig fremtid og gøre en positiv forskel for den planet, som vores børn skal arve. Lego arbejder hårdt på at nå vores mål om miljømæssig bæredygtighed, både hvad angår materialer og emballage.



Hvad er en god Lego model?


Det er relativt. Jeg vil mene, at et barn på 4 år kan lave en lige så god model, som en rutineret Lego bygger på 45 år. Det er helt op til den enkelte, hvad der er en god Lego- model. En god Lego model for mig er en model, der både tænker i helhed, og som også har sans for detaljer. I forlængelse heraf vil en god legomodel også indeholde en fortælling eller hvert fald lægge op til en fortælling. Hvad er modellen et udtryk for? Hvad sker der med modellen, og hvad er den bagvedliggende idé?


Fx har jeg bygget en Netto forretning i Lego. Her har jeg fokus på helheden i form af facade og et nettoskilt, hvor jeg har fået den ikoniske Skotsk Terrier med i skiltet. Inde i forretningen er der kølediske, bake- off og viktualier på reolerne. Endelig er en kasselinje og kunder i forretningen. Sidstnævnte udgør en god kombination af detaljer og en fortælling. Der er som om minifigurerne bliver levende og skaber deres egen historie i historien. På den måde bliver ens fantasi virkelig stimuleret.

















Modeller jeg har fra 80’erne:


Lego nr. 6386, som er en politistation lanceret i 1986. Det var min første Lego model, jeg fik som julegave. Derudover har jeg en lufthavn lanceret i 1985, og én af de modeller fra samme år, som jeg har været gladest
Lego toget med modelnummer 7745, der hedder højhastighed city express tog med en 12 volts motor, der ligner meget det franske TGV- lyntog.


Modeller jeg har fra 90’erne:


Lego nr. 4558 Metroliner fra 1991, som er et tog, der kører på 9 volt.
Lego nr. 6541 fra 1991, som hedder ”Intercoastal seaport,” der er en havn med kran og skib